Welk type leder zit er op het meubel.

Hoe onderzoek ik welk type leer er op mijn meubel zit?.

Enkele tips om te onderzoeken welk type leder er is gebruikt.

  • Krab voorzichtig met de nagel op een niet zichtbaar stuk van het meubel (bijvoorbeeld onderkant of achterkant kussen) over het leder. Als er een duidelijke zichtbare kras ontstaat heeft u meestal te maken met Wax of geolied leder. Is de kras niet of minimaal zichtbaar en is het leder glad en egaal dan heeft u meestal te maken met vol aniline leder.
  • Maak uw vinger nat en houdt deze ca. 7 seconden op een vaste, niet zichtbare, plek op het leer. Als de donkere plek die is ontstaan na ca. 15 seconden niet meer te zien is heeft u te maken met afgedekt leder of semi aniline leder. Als de plek nat blijft na 15 seconden en het leder is glad en egaal is het meestal vol aniline leder.
    Maar heeft het leder een velours uiterlijk/effect dan is het Nubuck, suède, piloten of microleder.

Natuurlijke beschadigingen van de lederhuid.

De huid van een dier wordt gekenmerkt door zijn leef omstandigheden en weersinvloeden vanwaar het dier zijn leven doorbrengt. De dieren zullen insectenbeten, schrammen, wonden of ziektes oplopen tijdens het leven en dit laat littekens achter op de huid. De beste huiden worden dus geselecteerd waar niet of nauwelijks beschadigingen op de huid mogen voorkomen. Dieren die uit een leefgebied komen waar geen als omheining is van prikkeldraad hebben in het algemeen de minste beschadigen in de huid.
Echter volkomen gaven huiden bestaan niet en op elk lederhuid zal wel ergens littekens te zien zijn. Het blijft een natuur product waar leven vanaf is te lezen.
Een zichtbaar litteken betekend niet dat het leder op deze plek zwakker zal zijn.

Bekende kenmerken van leder.

Kleine oppervlakte beschadigingen, die door insectenbeten zijn ontstaan zullen zichtbaar zijn.
Genezen wonden zullen op de oppervlakte op het zelfde niveau liggen als de rest van de lederhuid. Alleen door de glans van de genezen wond zal het iets meet glanzen.
Ook nek plooien zijn 3-4 mm brede lijnen, die een grovere nerf hebben als de omgeving van de huid. De structuur verschillen zijn plekken waar de nerf een fijnere structuur heeft en overgaat naar grovere oppervlakte, bijvoorbeeld de buikdelen aan de zijkanten. De ruwe- en mestplekken zijn plaatsen waar het leder een zeer fijne structuur heeft.
De oppervlakteglans is matter, en kleurverschillen zijn duidelijker aanwezig. Als men het leder goed bekijkt zijn de poriën duidelijk zichtbaar. Kleine, meestal ronde plekjes van ca. 5 mm doorsnee zijn wratten die ook op de huiden aanwezig zullen zijn. Door kleurverschillen en lichtval kunnen deze plekken zichtbaar worden.
Op sommige plekken kan er een grove haarinplant aanwezig zijn. Dit is meestal pas te bekijken als het leder is opgespannen.